Omdat techniek een vak is 0800 - 844 0 844

MIG MAG lassen

Veel mensen kiezen voor de opleiding MIG MAG binnen Cottus Vakschool. Wij bieden deze opleiding separaat aan tot en met Lassen niveau 4. Ook een combitraject van Lassen niveau 1 en 2 (vijftien werkdagen) is een mogelijkheid.

De naam MIG/MAG-lassen is een specifieke lastechniek. De naam is een afkorting en staat voor Metal Inert Gas/Metal Active Gas. Het zijn eigenlijk twee soorten maar omdat het enige verschil het gebruikte gas is, wordt het toch als eenzelfde soort gezien. Deze techniek valt onder elektrisch booglassen en werkt met een afsmeltende elektrode. Bij MIG/MAG wordt een constante spanning gebruikt, dit in tegenstelling tot TIG- of BMBE-lassen waar een constante stroom wordt gebruikt. MIG/MAG is tegenwoordig het meest gebruikte lasproces door zijn veelzijdigheid en snelheid. Het is zo populair vanwege de mogelijkheid tot mechanisatie en robotisatie, hoge flexibiliteit en hoge neersmelt.

Bij dit lasproces wordt tijdens het lassen continu mechanisch een draad aangevoerd. Door deze draad en het werkstuk wordt een plasmaboog gevormd. De draad dient enerzijds als elektrode en anderzijds smelt deze af en dient het als toevoegmateriaal. Tijdens het lassen wordt het smeltbad beschermd door een beschermgas. Bij MIG-lassen gaat het om een inert gas (argon of mengsel). Bij MAG gaat het om een actief gas (koolstofdioxide). Een inert gas reageert niet met het smeltbad en een actief gas wel. CO2 wordt namelijk door de hitte deels ontleed. Hierdoor heeft een actief gas een ongunstige invloed op de kwaliteit van de uiteindelijke las. Hierdoor zie je vaak een mengsel van een inert en actief gas. De reden waarom een actief gas wordt gebruikt is de prijs. CO2 is goedkoper en dit zie je ook in de tarieven van de lascursus. MIG/MAG kent veel toepassingsgebieden en is universeel inzetbaar. Alleen buiten bij wind is het niet bruikbaar.